Olvasási idő: 4

Ugye te is jártál már úgy, hogy kihagyhatatlan ajánlat jött veled szembe az interneten, vagy nagyobb kiadásod jelentkezett, de bármilyen okból kifolyólag nem tudtad kifizetni? Persze hogy jártál. A legtöbben jártunk már így….

De mit szólnál, ha azt mondanánk:

Vidd az árut, fizess később!

Túl szép, hogy igaz legyen? Pedig igaz. Ez a BNPL. Azaz “Buy now Pay later”.

BNLP = Buy Now, Pay Later

Online vagy offline üzletek által ajánlott fizetési opció, amellyel miután a vásárlók megrendelték, de nem fizették ki az árut, egy előre meghatározott ütemben 0%-os kamattal tudják akár egyben, akár törlesztőrészletekben kifizetni a megrendelt terméket.

A BNPL képes forradalmasítani az (e)kereskedelmet. Hiszen ha belegondolunk, akkor nem egy bonyolult dologról van szó, de valahogy eddig nem terjedt el a hazai kereskedők körében. Pedig nemcsak a vásárlók, hanem az üzlettulajdonosok számára is előnyös megoldást kínál a késleltetett fizetéses üzleti modell.

BNPL (Buy Now Pay Later) előnyei

1. Javuló konverziós arány

Ha webáruház tulajdonos vagy, vagy dolgoztál már webshop marketingen, akkor tudod, hogy a főoldaltól a vásárlásig rögös út vezet, amelyen a felhasználók akár 80-90%-át is elveszítheted.

A lemorzsolódás leggyakoribb pontja a kosárba helyezést követően a checkout oldal, ahol a kosár tartalma, a szállítási feltételek és a fizetési opciók találhatóak. A vásárlók ezen a ponton 70-80%-ban elhagyják a kosarat megszakítva ezzel a vásárlást. A legfőbb okokat, pedig az alábbi ábrán mutatjuk:

A kosárelhagyás fő okai

Egy biztos, a konverziónövelés az összes webáruház tulajdonos számára égető kérdés. Ahhoz, hogy minél többen eljussanak a vásárlási folyamat végére elég akár apró változásokat eszközölnöd a vásárlói útvonalon. Ebben segít webdizájn tippek email kurzusunk, vagy akár egy felhasználói élmény (azaz UX) audit.

A Buy Now, Pay Later pedig a rendelkezésre álló büdzsével, fizetési opciókkal és a kártya-adatbiztonsággal kapcsolatos a fájdalompontokat segít megoldani. Az egyik legnagyobb játékos ezen a piacon, a Klarna a saját adatai alapján 30%-os emelkedést mért a checkout konverziós aránynál.

2. Kosárméret növekedés

A piac másik nagy szereplője, az Afterpay adatai szerint azok a webáruházak, melyek használták ezt a megoldást, 50% és 200% közötti kosárméret növekedést könyvelhettek el 2020-ban. A korábban már említett Klarna 58%-os növekedésről számolt be, míg ennek a piacnak a harmadik nagy cége, az Affirm 87%-ot emleget.

Egy dolog biztos. Nagyságrendekkel növel minden ecommerce értéket, lehetővé téve a nagyobb értékű vagy mennyiségű termékek megvásárlását is azoknak, akik eddig ezt nem tehették meg. A webshop részéről ez pedig nagyobb flexibilitást és nagyobb bevételt jelent.

3. Új vásárlók megszerzése

A fiatal felnőtteknek pont ez a rugalmasság kell, amit ez a megoldás nyújt. A későbbi részletfizetés és a bankkártya mentes rendelés egy új piaci rést nyit azok előtt, akik eddig nem tudtak teljes áron, azonnal vásárolni. Mellettük ne feledkezzünk meg azokról sem, akik a koronavírus miatt bizonytalan pénzügyi helyzetbe kerültek, esetleg fizetési késedelmet tapasztalnak a munkáltatóik felől. Nekik a késleltetett illetve részletfizetési megoldás hatalmas könnyebbséget jelent. Egy az Insider által végzett felmérés alapján a megkérdezett amerikai vásárlók az alábbi 7 okot sorolták fel a késleltetett fizetéses opció mellett:

Vásárlók érvei a BNPL használata mellett

BNPL szolgáltatók

A módszer a hitelkártyarendszerhez hasonlóan működik. A BNPL szolgáltatók gyakorlatilag megelőlegezik a termék árát a webshop számára, majd a vevő számukra törleszti vagy fizeti meg később a termék árát. Kamat nem kerül felszámolásra, de ha a meghatározott fizetési időintervallumon belül nem fizeti ki a vevő a megvásárolt terméket, akkor késedelmi díjat számolnak fel. Amely 20-30 dolláros összeget is jelenthet.

TOP Buy Now, Pay Later szoftverek

A BNPL szolgáltatások bár nagyobb konverziós rátával, nagyobb kosárértékkel és több új vásárlóval kecsegtetnek, megkérik szolgáltatásuk árát. A legtöbb szolgáltató minden tranzakció után pár centes alapdíjat számol fel, majd attól függően, hogy milyen konstrukcióban szerződik a webshoppal további 1-6% díjat szab ki.

BNPL és hitekártyarendszer összehasonlítása
*Átlagos hitelkártya kamat az amerikai Federal Reserve szerint.
**Átlagos maximális késedelmi díj  a U.S. News hitelkártya használatra vonatkozó felméréséből.

Összegzés

Ahogy fentebb láttuk, a járványhelyzet nem csökkentette a vásárlási kedvet. Sőt, az, hogy új kifizetési konstrukciók jelentek meg az (e)commerce felületeken, még inkább felkeltik a felhasználók költekezési vágyát.

Így nem kérdés, hogy a BNPL trend 2021-ben tovább fog erősödni. Ezért bíztatok minden webáruház tulajdonost, hogy olvasson utána a részleteknek. Gondolja át azt, hogy hogyan tudná belátható időn belül magánál bevezetni ezt a megoldást, mert aki az elsők között fogja alkalmazni, az piacot tud majd szerezni a versenytársaktól.

Farkas Zsolt

Farkas Zsolt

Vállalkozó, 7+ éves tapasztalattal rendelkezik a digitális marketing és az üzleti stratégiaalkotás területein. Az Evolut Ügynökség ügyvezetője és társalapítója. Pécsi közgáz alumni, valamint idén elvégezte a Harvard Business School vezető képzőjét. Pályája során több, mint 500 céget látott közelről, számos céget segített külföldi piacokra, amikor 2 évet töltött el egy startup akcelerátorban, mint marketingvezető. Ezután az 5 éves ügynökségi pályafutása során több, mint 50 közép-és nagyvállalattal dolgozott együtt. Az Év Webshopja verseny zsűritag. Vendégcikkei megjelentek már a Forbes, HVG, Napi, 24.hu és Médiapiac online hasábjain.