Olvasási idő: 7

2021 a “Hopetism” éve lesz.

Egy olyan optimista légkör járja most át az üzleti világot, mely inkább a reményeken alapszik, mintsem a tényeken. Sajnos 1 év alatt csak keveset haladtunk előre a tervezhetőség terén, hiába van már itt a vakcina.

Aki most agilis és kitartó, az masszív versenyelőnyre tehet szert, melyhez ebben a cikkben számos konkrét tippet és tanácsot találsz. Üzletszerzésre fel!

Inkább egy videóból ismernéd meg a cikk tanulságait? 

A cikk a Bizalmikör Trust Summit 2021 élő adásában elhangzott előadás kivonata. A Farkas Zsolt  előadását a gombra kattintva, regisztráció után nézheted meg.
MEGNÉZEM

2021-es reklám trendek

A digitális hirdetések visszaszorítják az offline megjelenéseket. Ez a trend már látszott tavaly is (nem meglepő módon). Mivel továbbra sem látni, hogy mikor áll vissza a “normál” menetrend, ezért a márkák az amúgy is megnyírbált büdzséjüket nagyobb arányban fogják online elkölteni. Erre ad például most kiemelkedő ár-érték arányon lehetőséget a TikTok hirdetés, mint opció.

Az XR (extended reality) teret nyer az e-kereskedelemben.  A kivetített és virtuális valóság technológiák rohamos fejlődését az online értékesítésben is egyre nagyobb részt használják majd ki. Érdekesség, hogy a kimutatások szerint 11x hajlamosabbak vagyunk vásárolni AR technológiával, mint enélkül. A világcégek ennek megfelelően dollár milliárdokat öntenek ilyen fejlesztésekbe. Úgy, mint az Apple, aki létrehozta az ARKit platformot, melyen kivetített valóságra épülő termékeket fejleszt.

Az “earned media” szerepe idén különösen felértékelődik. Érdemes arra törekedni a tartalomgyártás és a márkaépítés során, hogy ezt mások példaértékűnek, egy jó sztorinak, vagy annyira értékesnek tartsák, hogy írjanak róla, megemlítsék a médiában, interjú meghívásokat eredményezzen. De legalábbis magas arányban engagement-be lépjenek vele (netán virális legyen). A szűkülő büdzsék árnyékában az ingyenreklám kimondottan fontos cél idén.

2021-es közösségi média trendek

A vertikális tartalmak (Insta sztori, TikTok videók) átveszik a domináns szerepet a tartalomfogyasztásban. A sima posztok felett lassan eljár az idő, legalábbis Facebookon. Linkedinen még nagyon mennek a szöveges posztok, de Instán, meg Facebookon már több sztorit néz a fiatalabb generáció, mint posztot a hírfolyamban. Ez a trend pedig egyre csak növekedni fog. Ne feledjük, hogy a TikTok eleve a vertikális tartalmakra lett kitalálva, és a platform aktív havi felhasználóinak a száma rohamosan növekszik itthon. Lassan eléri a 2.5 milliót.

Vertikális hirdetések a legnépszerűbb social média platformokon

A LIVE használat teret nyer és egyre több funkció fog az élőzők rendelkezésére állni. Szinte minden nagy social média platformon már rendelkezésre áll a LIVE funkció (Bár Linkedinen még jelentkezni kell rá). A funkció használatát az összes platform bőkezűen meghálálja extra elérés formájában. Továbbá, rendkívül jó ügyfélszerzési eszköz, hiszen a potenciális vásárlók kockázat nélkül, (anélkül, hogy felkerestek volna) meghallgathatják, hogyan gondolkodsz, vagy milyen tanácsokat osztasz meg.

Az e-kereskedelem beköltözik a social média felületekre. A járvány nagy lökést adott az online értékesítés fejlődésének, potom 5 évet ugrottunk előre az időben, ha a fejlődés ütemét nézzük. Ebben nagy szerepe volt a social média óriásoknak, akik gyorsan kapcsoltak, és minden létező funkciójukba beintegrálták a vásárlás lehetőségét. Facebook Shop, Insta Shop, Insta LIVE shopping, Insta Reels Shopping, TikTok és Shopify együttműködés, csak, hogy egy párat említsek.

Shopping funkciók a legnépszerűbb social média platformokon

Így építs masszív versenyelőnyt 2021-ben

A márkaépítés fontossága idén különösen magas, hiszen válságban mindig azokhoz a márkához nyúlunk elsőként, melyeket már ismerünk, melyekben megbízunk. Miért? Mert ún. “top of the mind” ott vannak a fejünkben, mely a hatékony márkaépítés eredménye. De miben is mérik valójában egy márkának az ismertségét? Igazából a legtöbb esetben bizalomban. Erre van is egy kifejezés, ami a Virtuális Bizalmi Index. 

De hogy épül fel ez az index?

Láthatósággal. Ha a célcsoport tagjai látják, hogy mit képviselünk, milyen tartalmakat gyártunk, kinek hogyan segítünk és milyen akár a személyes, akár a céges márka személyisége. Ezt pedig csak tartalomgyártással tudja elérni egy cég.

A Virtuális Bizalmi Index magas lesz, ha konzisztens módon hosszabb időn keresztül lát és hall minket a célcsoport, és már-már nem is leszünk neki olyan ismeretlenek. És ez az igazi cél, hogy az ún. “pszichológiai távolságot” lerövidítsük a márkánk és a célcsoport között. Érezzék azt a potenciális vásárlóink, hogy szinte ismernek minket. Emiatt sokkal kisebb lesz a gát a megkeresésnél, amikor szükségük lesz egy olyan megoldásra, amit például a mi márkánk tud.

Nézd meg, én hogyan csinálom és keress fel, ha kérdésed van!

Márkaépítési tippek 2021-re

Online konferenciák szponzorálása. A 2020-as évben átrendeződött a rendezvény piac, és átköltöztek a konferenciák az online térbe. Ez több résztvevőt és olcsóbb szponzorációs csomagajánlatokat jelentett, melyek még mindig elérhetőek. Érdemes töredékáron támogatóként részt venni iparági és szakmai online konferenciákon, hogy növeld a márkád láthatóságát.

Webinárok és videó blogok. Ahogy a nagy konferenciák, a kisebb céges rendezvények is online lesznek még egy ideig. És a jó videós szakmai tartalom sose megy ki a divatból. Ez a fajta tartalom az egyik pillére lehet egy márka kommunikációjának, és lead generálásának, ha jól csinálja.

Interjúk szervezése szaksajtóban. Megéri néhány interjút elintéztetni, akár fizetetten, melyek később társadalmi bizonyítékként felhasználhatóak a márka kommunikációban.

Szakmédiumban banner hirdetés. Igen, sima banner hirdetés, mely lehetőleg tematizáltan 1-1 fő értékajánlatodat, vagy erősségedet emeli ki. A hirdetéssel pedig átviszed a felhasználókat a saját, erre dedikált landing oldaladra.

Folyamatos social média jelenlét. Nem lehet elég sokszor leírni, hogy aki 2021-ben céges szinten (vagy akár vezetői személyes profil szinten) nem kommunikál a közösségi médiában rendszeresen, az később óriási hátrányból fog indulni. Mert most aki gyors, agilis és félreteszi a mondvacsinált posztolás ellenes indokait, az nagy növekedést tud eszközölni.

Partner cégek, vagy nem konkurens iparági szereplők listáinak kiaknázása. Válságban sokkal több szerepe van a partnerségeknek, mint máskor. Legyen az egy kedvezményes ajánlat, vagy egy ingyen elvégzett kisebb munka. Ha értéket tudsz adni egy másik cég ügyfeleinek, akkor végső soron a másik cég megítélését javítod a saját ügyfelei szemében. Ezt pedig érdemes csinálni, mert az üzleti karma igenis létezik.

Konferencián részvétel előadóként. Nem csupán szponzorálni lehet egy konferenciát, de elő is lehet rajta adni. Ilyenkor sokszor több ezer ember elé oda tudsz kerülni 20-30 percre, mely amúgy igencsak nehézkes, vagy drága lenne. Egy kiemelkedő előadással olykor egy egész üzleti évet is meg lehet menteni.

Tartalom.

Ha a céged lehetőségei csökkentek, akkor ez lesz a kiút a növekedés felé. Ha a céged lehetőségei bővültek, akkor is ez a jövő, mert így tudod stabilizálni a növekedést és táplálni azt a jövőben.

A tartalomgyártás történhet céges szinten és egyéni szinten is, attól függően, hogy mennyire folyik össze a személyes és a céges márka. Ezt persze cége válogatja, de a lényegen nem változtat. Ha a láthatóság és a Virtuális Bizalmi Index magas, akkor több és jobb minőségű megkeresések várhatóak, ha alacsony, akkor kevesebb, vagy semmi. Te döntesz.

Farkas Zsolt

Farkas Zsolt

Vállalkozó, 7+ éves tapasztalattal rendelkezik a digitális marketing és az üzleti stratégiaalkotás területein. Az Evolut Ügynökség ügyvezetője és társalapítója. Pécsi közgáz alumni, valamint idén elvégezte a Harvard Business School vezető képzőjét. Pályája során több, mint 500 céget látott közelről, számos céget segített külföldi piacokra, amikor 2 évet töltött el egy startup akcelerátorban, mint marketingvezető. Ezután az 5 éves ügynökségi pályafutása során több, mint 50 közép-és nagyvállalattal dolgozott együtt. Az Év Webshopja verseny zsűritag. Vendégcikkei megjelentek már a Forbes, HVG, Napi, 24.hu és Médiapiac online hasábjain.