Olvasási idő: 5

Vannak magától értetődő dolgok. Ebbe a kategóriába tartozik az is, hogy egy vállalkozásnak szüksége van marketingre. A fogyasztói társadalom ugyanakkor elképesztő reklámzajt termel. Különféle igényeket kielégítő és létrehozó termékek és szolgáltatások végeláthatatlan áradata vesz minket körül minden percben. Itt már nem feltétlenül az számít, hogy melyik termék a jobb, vagy éppen ár-érték arányban a legokosabb döntés, inkább az, hogy ki az, aki a megfelelő időben, a legrelevánsabb célközönséget tudja elérni. Az egyik legfontosabb kérdés pedig az, hogy milyen formában alkalmazzuk a szakembereket, hogy az minél hatékonyabb és megtérülőbb legyen.

Belső marketingcsapat, vagy ügynökség?

Bármely vállalkozást is vesszük alapul, mindegyik profitorientált szellemiségben működik, vagyis a kiadásait csökkenteni, míg a bevételeit növelni igyekszik. Az egyes munkafolyamatokat is ennek fényében igyekeznek optimalizálni, és ilyenkor merül fel a kérdés: a házon belülre vitt marketingcsapattal,  vagy az ügynökségeknek kiszervezett munkával lehet-e nagyobb profitra szert tenni? Nézzük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a döntés meghozatala előtt!

A házon belülre vitt marketingcsapattal,  vagy az ügynökségeknek kiszervezett munkával lehet-e nagyobb profitra szert tenni?

Nézzük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a döntés meghozatala előtt!

Az idő fontos tényező lehet

Egy belső csapat felállítása, a folyamatok kidolgozása, a különböző tudásszintek összehangolása mind-mind olyan időigényes és körülményes procedúra, amely sok esetben már a megfelelő szakemberek toborzásánál is masszív falakba ütközik.

A megfelelő szintű tudással és megfelelő mennyiségű és minőségű tapasztalattal rendelkező, területspecifikus szakemberek megtalálása az elmúlt években nagyon nehéznek bizonyult. Különösen igaz ez akkor, ha a munkáltató maga nem, vagy csak felszínesen ért a digitális marketing egyes területeihez. 

Az ügynökség mellett szól, hogy ebben az esetben egy összeszokott szakértői csapat munkáját vesszük bérbe, akik mind a folyamatok összességét átlátják, mind a specifikus feladatokat profi módon képesek kivitelezni. A munka tehát azonnal el tud indulni, és projekttől függően akár 1-2 hét alatt is összeállhat az a stratégia, amire az adott vállalkozásnak szüksége van.

Munkatárs, vagy partner

Amennyiben új kollégát akarunk házon belülre vinni, úgy szinte biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak a megtalálása lesz időigényes feladat, de az érdemi munka elkezdése és megfelelő szintű kivitelezése is kompromisszumokat igényel majd. Az új, vagy egyetlen csapattagnak azon túl, hogy meg kell ismernie a cégkultúrát, meg kell tanulnia azt is, hogy milyen eszközökkel érdemes dolgoznia, mi az, ami egyáltalán a rendelkezésére áll, milyen szoftvereket tud neki megadni a cég a profi munkához.

Az ügynökségnél dolgozó szakemberek számos iparágban tevékenykedő ügyfél marketingjén dolgoznak, sokféle problémát kezeltek már, rengeteg stratégiai lehetőséget ismernek, és azt is tudják, hogy mibe nem célszerű belefogni, mely vonalak vezetnek nagy eséllyel zsákutcába.

Milyen tudásra van szükség?

A tudásnak van mélysége és kiterjedése. Egy marketingügynökségen a kumulált tudás kiterjedését a mindenkori ügyfelek száma, tevékenységi körük piaci jellemzői, valamint a marketing speciális területeinek összessége adja. A mélységet pedig az egyes szakemberek specifikus, hosszú évek során megszerzett, egy-egy marketingmegoldásban a tökéletességig fejlesztett jártassága szolgáltatja. 

Egy belsős marketinges, vagy marketingcsapat tudásának kiterjedése leginkább egyetlen cég, vállalkozás, piaci szegmens megértéséből és értelmezéséből áll, mélysége pedig hasonlóan az ügynökséghez, itt is az egyének technikai és egyéb tapasztalatain, rátermettségén múlik.

Kreatív problémamegoldás

Gyakran látni, hogy 1-2 év után a házon belülre vitt marketing már nem képes az alapoktól újragondolni a bevett stratégiákat, így egy megfeneklés idején a kilábalás is nehézségekbe ütközik. Az “out-of-the-box” gondolkodás egy olyan dinamikusan változó területen, mint a digitális marketing,  egész egyszerűen megkerülhetetlen. Fontos, hogy egyetlen stratégiába sem lehet belekényelmesedni, ami egyszer működik, vagy működött. A változásokra reagálni kell, mégpedig gyorsan.

A szélesebb körű tapasztalat révén az “out-of-the-box” gondolkodás mindig jobban jelen lesz az ügynökségi oldalon az ott dolgozók fent említett kumulált, kiterjedt piaci ismeretei miatt. Ebből kifolyólag, ha gyorsan és kreatívan kell cselekedni, nagyobb eredményességet várhatunk egy harcedzett marketingügynökségtől, mint egy házon belüli csapattól.  

Technológiai felkészültség, megtérülő megoldások

Magyarországon az adóterhek igen magasak, így egy-egy új munkatárs alkalmazása jelentős plusz költségeket jelent. Azonban a digitális marketing házon belüli költségei nem merülnek ki egy munkatárs munkabérében. Mivel erősen technológiai területről van szó, ezért nem szabad megfeledkezni a sok-sok nélkülözhetetlen és hasznos marketing szoftverről sem, amelyek színvonalasabbá teszik a munka eredményét és hatékonyabbá a munkavégzést. 

Míg egy ügynökségnél a sokszor igen drága szoftver-előfizetések szükségszerűek és megengedhető kiadások, házon belül ezen sokan próbálnak meg spórolni. A spórolás azonban itt hosszú távon egész biztosan nem esz kifizetődő. A spórolás eredményei több munkaóra, frusztrált marketinges munkatársak és gyengébb eredmények lesznek.

Néhány mérlegelési szempont, ha az ügynökség alternatívája mellett döntünk

A piacon gombamód szaporodnak az új marketingügynökségek, de megtalálhatóak a régi, sokak által ismert és nagy nevű ügynökségek is. A nagy ügynökségek mellett egyértelműen az a tény szól, hogy fenn tudtak maradni az évek során.

Ugyanakkor a kisebb ügynökségek nagyobb eséllyel adnak frissebb megoldásokat, kreatívabb ötleteket és megvalósítást. Ugyanakkor érdemes gondosan mérlegelni, hiszen ezekben az esetekben az idő még nem igazolta vissza a szaktudást és a jól szervezettséget. 

Az első mélyebb tárgyalás alkalmával azonban nagy eséllyel ki lehet szűrni a nem megfelelő szakembereket és a kirakat- ügynökségeket.

Íme azok a szempontok, amiket nem árt figyelembe venni egy tárgyalásnál:

A szolgáltatás ára mint indikátor

Számos kisebb-nagyobb ügynökség végez futószalag munkát. Ahhoz, hogy olcsó szolgáltatásból meg lehessen élni, a szolgáltatás minőségéből szükségszerűen lejjebb kell adni. Az ilyen ügynökségek ráhúzzák minden ügyfelükre ugyanazokat az egyen-megoldásokat, akár illenek rájuk, akár nem. Itt is érdemes tehát hosszú távon, racionálisan gondolkodni: aki olcsó szolgáltatót, ügynökséget választ, az könnyen csalatkozik.

Jó esetben csak az adott ügynökséget kell majd lecserélnie egy hatékonyabb, megfontoltabb stratégia alapján működő csapatra, rossz esetben az egész digitális marketingbe vetett hit sérülhet az ügyfél részről, ha – érthető módon – nem jönnek majd az elvárt eredmények.

Az online megnyilvánulások fontossága

Ahogyan egy jó fodrász szakembernek érdemes szemügyre venni a frizuráját, mielőtt beülünk a székébe, úgy igaz ez az ügynökségekre is. Az az ügynökség, amely magas minőségről árulkodik a közösségi média felületein, fizetett hirdetési kampányaiban, weboldalán, írott és vizuális tartalmainak összességében, nagy eséllyel tudja, hogy mit csinál. Érdemes tehát ezeket a platformokat egy ideig figyelemmel kísérni, mielőtt megszületik a döntés. 

Az első, kockázatmentes lépés megtétele

Az ajánlatkérés során jó eséllyel fény derül arra, hogy ki tud-e alakulni jó partnerségi viszony egy ügynökség és egy vállalat között. Kiderül, hogy az adott ügynökség milyen releváns tapasztalatokkal rendelkezik, mennyiért dolgoznak, milyen szakembergárdája van, mely marketing területekből áll össze a fő profiljuk és ez hogyan illeszthető a leendő ügyfél cég releváns piaci szegmenséhez.

A ügyfél oldali bizalom a profi ügynökségi munka alapja

Egy ügynökség csak addig boldog, amíg az ügyfele is az. Éppen ezért, miután már letettük a voksunkat egy adott ügynökség mellett, érdemes hinni a szavuknak, véleményüknek. Elvégre azért kapják a pénzüket, hogy jó meglátásaik legyenek, amelyeket aztán persze profi módon meg is kell, hogy tudjanak valósítani.  A meglátások produktív ütköztetése persze adott esetben egy gyümölcsöző folyamat lehet, azonban mindig érdemes különösen nyitottnak lenni a tapasztalt ügynökség érveinek és gondolatmeneteinek meghallására és megértésére. 

Konklúzió

A belső csapat és ügynökség közti mérlegelésben természetesen még számos dolog belejátszhat, a cég marketingre szánt költségvetésétől a marketinges feladatkör szélesebb-szűkebb spektrumáig. Érdemes tehát jól átgondolni a döntést, figyelembe véve a felmerülő költségeket és az egyes szcenáriók kapcsán elvárható profitot, majd egy megalapozott, cégre szabott döntést hozni.

Farkas Zsolt

Farkas Zsolt

Vállalkozó, 7+ éves tapasztalattal rendelkezik a digitális marketing és az üzleti stratégiaalkotás területein. Az Evolut Ügynökség ügyvezetője és társalapítója. Pécsi közgáz alumni, valamint idén elvégezte a Harvard Business School vezető képzőjét. Pályája során több, mint 500 céget látott közelről, számos céget segített külföldi piacokra, amikor 2 évet töltött el egy startup akcelerátorban, mint marketingvezető. Ezután az 5 éves ügynökségi pályafutása során több, mint 50 közép-és nagyvállalattal dolgozott együtt. Az Év Webshopja verseny zsűritag. Vendégcikkei megjelentek már a Forbes, HVG, Napi, 24.hu és Médiapiac online hasábjain.

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!