Olvasási idő: 5

Már tudjuk, hogy a tavalyi év a PPC platformok erősödését és gyorsabb fejlődését hozta, a vírus helyzet miatt pedig egyfajta minőségi felívelés is kezdetét vette az online marketing tartalomgyártók világában. Azonban a megváltozott fogyasztói trendek és az iparágat markánsan formáló innovációk átrajzolták az online marketing szakemberek térképét is.
Melyek azok a változások melyekhez alkalmazkodnunk kell és mik azok az újítások, amelyek ugyan még csak gyerekcipőben járnak, de rövidesen előnyt kovácsol belőlük az, aki időben kapcsol? Ezek közül szemezgetünk írásunk során.

1. Viszlát adat!

A fenti cím elsőre meglepően hangozhat a PPC marketinggel kapcsolatban, ahol mindennek az alapja az adatelemzés. Ez továbbra is így marad…. és mégsem egészen. A Google egyre jelentősebb hangsúlyt fektet a gépi tanulásra és a felhasználói motivációk megértésére. A PPC szakértőknek egyre holisztikusabban kell stratégiákat alkotniuk a jó kampány teljesítmény érdekében. Ez a 2021-es évben fontosabb lesz, mint valaha, köszönhetően a mesterséges intelligencia és a neuro marketing fejlődésének is.

Az idei évben markánsan fogja érinteni a Google “BERT” (Bidirectional Encoder Representations for Encoder) nevű újítása a piacot. Nem kell többé teljes pontossággal tudnunk, hogy hogyan is írjuk be kereséseinket, mert a BERT algoritmus minden eddiginél pontosabban megérti a témakörönkénti összefüggéseket és a nyelvi sajátosságokból eredő eltéréseket. A módszer meglepően pontos és gyorsan tanul.

A nagyításhoz kattints a képre.

Egy kampány set up során a BERT megjelenésével a kulcsszó kutatási folyamatban is erősebb hangsúlyt kell ezentúl fektetni az összetettebb keresési kifejezéseket tartalmazó kulcsszó készletek létrehozására.

Összességében az idei év minden eddiginél nagyobb flexibilitást és gyorsabb reakció készséget követel az online marketing szakemberektől.

2.  Értsd meg a célközönséged motivációit

A “Mi volt előbb: tyúk vagy tojás?” analógiához hasonlóan hat egymásra a technológiai fejlődés és a fogyasztói igény. A mesterséges intelligencia és az automatizmusok megjelenésével sokkal nagyobb fókusz került a motivációk megértésére és az időzítésre. Egy jól működő kampány felépítéséhez már nem elég a patikamérlegen kimért ajánlattételi stratégia, minőségi kulcsszólista és a tökéletességig tesztelt hirdetési szövegek arzenálja.

Ha az egész felhasználói útvonalat vizsgáljuk, akkor kirajzolódik, hogy felgyorsultak a felhasználók döntési folyamatai, árnyaltabbak lettek a motivációik. A hatékony online marketing stratégia megalkotásánál vizsgálni kell a digitális platformra terelés előtti fogyasztói állapotot is. Egy naprakész online marketing stratéga már nemcsak az online belépési ponttól kezdve a konverzióig mért adatokból dolgozik és erre a spektrumra optimalizál, hanem széleskörűen vizsgálja a célközönsége sajátosságait.

Talán még soha ennyire nem voltak fontosak a klasszikus marketing iskola alapjai és a marketing pszichológia, mint most. Hosszútávon azok a hirdetők fognak stabilan megtérülő online rendszereket működtetni, akik képesek vegyíteni az analitikus szemléletmódot a kognitív pszichológia elemeivel.

3. Tesztelés, tesztelés és tesztelés

A PPC hirdetési kampányok elmúlt évei az egy-egy platformhoz köthető A/B tesztelésről és a tapasztalat alapú stratégia alkotásról szóltak, azonban ez mostanra radikálisan megváltozott. Számos új hirdetési platform jelent meg és a Google is egyre nagyobb hangsúlyt fektet az automatizált algoritmusokra, ami alapjaiban formálja a piaci trendeket. A szakemberek számára használható adatmennyiség az e-commerce piac növekedésével párhuzamosan növekedett, így az agilis módszertan és a folyamatos tesztelés vált a magas minőség receptjévé.

Ennek a szemléletnek az egyik leghatékonyabb formája a  “High Tempo Testing”, amiről bővebben a korábbi cikkünkben írtunk. A High Tempo Testing egy magas intenzitású (heti sprintekben végrehajtott) A/B, illetve legtöbb esetben multivariáns tesztelési módszertan. 

Get comfortable not being comfortable. 😉

Természetesen ahogyan eddig is, így ebben az évben is fontos lesz, hogy milyen változókat tesztelünk. Alapvetően továbbra is a főbb kampány üzeneteket, célközönség beállításokat érdemes első körben tesztelni, azonban igazán mély analitikai következtetéseket vonhatunk le hosszútávon, ha a variánsok sorába bevesszük a különböző ajánlattételi stratégiákat is. A hirdetési platformok algoritmusai egyre jobban támaszkodnak ezekre az automatizált folyamatokra.

4. A kulcs a diverzifikáció

A generációs szakadékok erőteljesebb kialakulása nemcsak társadalomtudományi szempontból, hanem marketing szempontból is erős hatással bír. Az organikusan kialakuló generációs különbségek megjelennek a különböző média fogyasztási szokások során is.

Gondoljunk csak bele, hogy milyen nagy innováció volt a Facebook a 2000-es évek közepén, mára viszont jelentősen eltolódott a marketing szempontból fogékony Facebook felhasználók életkora 35-40 év, illetve e fölé. Az Y generáció (1985-1994 között születtek), akik a fogyasztói társadalom alakítói, egyre kevésbé fellelhetőek a Facebook Ads célközönségek demográfiailag hangsúlyos csoportjai között, nem is beszélve a Z generáció tagjairól. Az idei év trendjei között szerepelnek az egyre jobb minőségű és üzleti célú Instagram és TikTok kampányok.

Mercedes Benz TikTokon meghirdetett hashtag kihívása

Magyarországon 2 milliós felhasználói bázissal rendelkezik a TikTok és az Instagram egyaránt.. A TikTok 2020 végén elérhetővé tette a platform hirdetéskezelőjét hazánkban is, az Evolut pedig az országban elsőként vált TikTok hirdetővé.

A fenti adatok jól mutatják, hogy egyre nehezebb és nehezebb egy platformon elérni a definiált célközönségeket. A Google mindeközben rohamosan szűkíti a kampánymenedzserek operatív hatáskörét és egyre több automatizált algoritmust, gépi tanuláson alapuló célzást vezet be a hirdetési rendszerébe 2021-ben.

Az idei év hatékony PPC stratégiája diverzifikált és több irányból célozza a felhasználókat. 

5. Nincsen E-commerce a social média óriások nélkül

Mindenkinek feltűnt a kis kosár ikon az Instagram pár hónappal ezelőtti frissítése után, ugye?

Egy hosszú ideje megoldásra váró problémakört zárt le az Instagram az e-commerce integrációval. A különböző vizualitásra és márka megjelenésre fogékonyabb üzleti szereplők hatékony és kevésbé hatékony módon, de mindig is jelen voltak a felületen. A cél az image ápolása, a közösség építés volt, azonban az Instagram 2010-es megjelenése óta egyre nagyobb lett az igény a platformon történő monetizációs lehetőségekre. A cég 10. évfordulóján meg is tette a várva várt lépést, ami inkább a hirdetőknek és az e-commerce szereplőknek kedvez, mint a felhasználóknak. Az idei évre – ,ahogyan a TikTok felívelése – az Instagram Shop integrációja is tovább erősíti az influencer és a branded tartalomgyártás trendjeit.

Talán sokan emlékeznek a délelőtti idősávokban futó TV teleshop adásokra. A 2010-es évek óta jelentősen csökken a kábeltelevíziók népszerűsége és talán már Horst Fuchs sem a régi, azonban az Instagram tavaly előrukkolt az “Instagram Live Shopping”-al. Ez a gyakorlatban egy interaktív, élő, vásárlás ösztönző IG Live adást jelent, melyhez a feltétel csupán az Instagram Business Account és az Instagram Checkout lehetőség. Sajnos az Instagram Live Shopping nem elérhető egyelőre hazánkban, így a hazai online szereplőknek még türelemmel várniuk kell

Instagram Shop funkció

A Facebook Shops segítségével teljes kollekciókat rakhatunk össze a felületen belül és a fizetés is integrálásra került, így lényegében egy leegyszerűsített webshopot tudunk létrehozni. A Facebook Shops egyik előnye, hogy első kézből nyerhetünk ki adatokat a Facebook-os vásárlásokból, illetve bárki számára egyszerűen elérhetővé tette egy online bolt nyitását, mivel nincs szükség meglévő webshopra. 2021-ben ez az egyik legjobb lehetőség lehet az újonnan alapított kisvállalkozások számára. 

Facebook Shop funkció

A 2021-es év rengeteg lehetőséget rejt azok számára, akik előnyt szereztek a tavalyi év bizonytalan piaci körülményei között. Azonban még mindig nem késő beépíteni a digitális fókuszú szemléletmódot egy vállalkozásba. Az idei év sok lehetőséget rejt azok számára is, akik tartalomgyártásban erősek, de csak most kezdik el optimalizálni, újratervezni digitális csatornáikat. Izgalmas időszak elé nézünk!

Simon Illés

Simon Illés

Több, mint 6 éves tapasztalattal rendelkező online marketing szakember, PPC specialista. Az egyetemi képzése alatt szövegírói és PR területen is tevékenykedett, de a rövid kitérő után szakmai motivációja az online marketing felé hajtotta. Az elmúlt években dolgozott több nemzetközi projekten is, így részese lehetett számos országhatáron túlnyúló digitális marketing stratégia megalkotásának. Az Evolut előtt szabadúszó PPC tanácsadóként kezelt különböző méretű és tevékenységi körű ügyfeleket, valamint egy IT startup affiliate marketing programján dolgozott. Hisz a mérhető eredményekben és mindig igyekszik innovatív megoldásokkal szolgálni az ügyfél sikere érdekében.