Olvasási idő: 6

Képzeld el, hogy a 2010-es évek elején az elsők között vagy, aki Facebookon hirdethet. A felhasználók még alig láttak hirdetést, a legtöbb márka még nem is tudja, hogy létezik ez a lehetőség és az árak is még jóval alacsonyabbak. Most 2021-ben ugyanez a helyzet a TikTok hirdetés terén. 2020 októberétől a platform elérhetővé tette Magyarországon is a TikTok Ads hirdetéskezelőt, lehetővé téve ezzel, hogy a magyar márkák is beszálljanak a versenybe. A platform még pár éve nevetség tárgya volt, azonban mára vitathatatlan, hogy biztos helye van a marketingmixben.

Az Evolut az országban első ügynökségként vált TikTok hirdetővé és kezdte meg a márkák kiszolgálását a TikTok kampányok terén. A kampányok kidolgozásában pedig stratégiai partnerünk az iFaktor, Magyarország egyik legnagyobb influencer és social média ügynöksége. A partnerség révén azok a B2C márkák, akik velünk dolgoznak, egy 360 fokos kampánytervezést és megvalósítást kapnak kézhez a legmagasabb minőségben, akár influencerekkel közreműködve.

Bővebb tájékoztatásért kérj telefonos konzultációt!

Beszéljenek a számok

A TikTok a tátogó tinik birodalma, nincs nekünk ott keresnivalónk.” – győzi meg magát a legtöbb cég. Ne felejtsük el, hogy a két óriás is hasonlóan kezdte: “A Facebook az egyetemistáké. Az Instagram a travel bloggerek terepe.” Mára viszont minden magára valamit is adó márka jelen van ezeken a csatornákon natív hirdetésekkel vagy influencerek közreműködésével. Egy ingyenesen hozzáférhető közösségi oldal hosszútávú működését pedig a hirdetők megjelenése biztosítja. Nincsen ez másként a TikTok esetében sem!

A COVID megjelenését követő karantén időszakban a TikTok havi aktív felhasználóinak száma ugrásszerűen nőtt hazánkban. A platform pozitív és könnyed tartalmai némi derűt csempésztek a depresszív mindennapokba. A tökélyre fejlesztett algoritmus olyan releváns és egyénre szabott tartalmakat ajánl, ami nyúlüreg-effektusként szippantja be a felhasználókat, akik órákig is képesek pörgetni a hírfolyamot.

Ez pedig remek lehetőség a márkák számára, hogy márkaismertségre vagy új vásárlókra tegyenek szert akár az idősebb, vásárlóerővel rendelkező felhasználók között is. Nézzünk néhány számot, melyek a magyar piacra vonatkoznak.

Légy első a hirdetők között!

Ügynökségünk októberben az elsők között kapott Magyarországon hozzáférést a TikTok hirdetési felületéhez. Munkánkat a TikTok belső csapata segíti, akikkel közösen garantáljuk ügyfeleink számára, hogy egy még kiaknázatlan csatornán elsőként növeljék márkaismertségüket. Megmutatjuk, hogy milyen előnyökkel kecsegtet a TikTok Ads:

A Facebookon hirdetők által jól ismert kampánycélok itt is megtalálhatóak:

Még sosem látott hirdetésformátumok

A TikTok hirdetési felülete a marketingtölcsér különböző szakaszaira optimalizált  kreatív hirdetésformátumokat ajánl a hirdetők számára. A Facebooknál megszokott aukció alapú hirdetések mellett foglalás alapú hirdetésekre is van lehetőség. Az előre lefoglalt hirdetések esetében a TikTok garantálja a hirdető által megrendelt megjelenési számot. Sőt olyan verziója is akad, amellyel elérhető a hazai TikTok közönség majdnem 100%-a egy adott napon belül.

A rezervációs és aukciós hirdetések közötti főbb különbségekről egy ábrát is készítettünk:

A hirdetésformátumok kidolgozásakor a TikTok az ún. UGC (User Generated Content) – azaz a felhasználók által előállított tartalmak – óriási jelentőségéről sem feledkezett meg. Ezek a tartalmak nemcsak társadalmi bizonyítékként működnek. Arra buzdítják a felhasználókat, hogy további olyan  tartalmakat generáljanak, melyek kötődnek az adott márkához. A TikTok ezért megalkotta a hashtag kihívásokra és a márkázott effektekre optimalizált hirdetéseit.

Felejtsd el a megszokott hirdetéskreatívokat!

A felhasználók egyre rövidebb ideig képesek koncentrálni a közösségi médián megjelenő tartalmakra. Így látványosabb kreatívok és rövidebb videók képesek csak megragadni a figyelmüket. A töménytelen mennyiségű hirdetés hatására a júzerek ún. bannervakságban szenvednek, ami azt jelenti, hogy szinte immunissá váltak a közösségi felületeken megjelenő promóciókra.

A TikTok hazai közönsége ez idáig nem találkozott hirdetésekkel a csatornán. Így fontos, hogy az újonnan megjelenő szponzorált tartalmak kövessék a platform formai követelményeit és alkalmazkodjanak a felhasználók tartalomfogyasztási szokásaihoz (ezt úgy hívjuk, hogy natív hirdetés).

Ugyanis a TikTokon a klasszikus értelemben vett, más csatornáról átemelt és újravágott hirdetések nem működőképesek. Csak is a natív és mozgalmas videók ütik meg a felhasználók ingerküszöbét. A platform számos beépített videó és zeneszerkesztő funkciója garantálja a kreatív tartalomgyártást, hogy magasabb engagement arányt érjenek el a megosztott videók.

Influencermarketing minden mennyiségben

Az Instagram bebizonyította, hogy az influencer marketing milyen erős társadalmi bizonyítékként használható az eladások növelésében. Nincs ez másként a TikTok esetében sem. Sőt, ezen a platformon sokkal inkább dominálnak a személyhez köthető, natív és könnyed tartalmak. Nem beszélve arról, hogy egy influencer átlagos követőszáma a három-négyszerese az Instagramhoz viszonyítva.

Ennek magyarázata pusztán abban rejlik, hogy a zenés, akciódús és vicces videók megértéséhez nem kell egy nyelvet érteni a felhasználókkal. Így nemzetközi berkekben is van lehetőség érvényesülni. A szponzorált tartalmak előállításában ugyancsak az iFaktor influencer ügynökséggel közösen tudunk segítséget nyújtani meglévő és leendő ügyfeleinknek. A TikTok hirdetés kezelőfelülete pedig lehetővé teszi, hogy az influencerek profilján megosztott promóciókat a szponzor fizetetten futtassa.

Akiknek már sikerült

A TikTok hirdetés olyan arbitrázs lehetőséget rejt, melyre 10 évente kerül sor. Általánosságban elmondható, hogy akkor érdemes egy feltörekvő platformhoz csatlakozni, amikor még a barátok és kollégák lebeszélnének róla, a versenytársak viccelődnek rajtad és te sem vagy biztos benne 100%-ig. Innen tudod, hogy jókor vagy jó helyen, mert ilyen esetben lehet tartós versenyelőnyre szert tenni. Mi ezt az Evolutnál pontosan tudjuk és ezért kezdtük el a magyar piac edukációját ezen a téren is, hogy egyre több vállalat ébredjen rá a TikTok kínálta lehetőségekre.

Farkas Zsolt

Farkas Zsolt

Vállalkozó, 7+ éves tapasztalattal rendelkezik a digitális marketing és az üzleti stratégiaalkotás területein. Az Evolut Ügynökség ügyvezetője és társalapítója. Pécsi közgáz alumni, valamint idén elvégezte a Harvard Business School vezető képzőjét. Pályája során több, mint 500 céget látott közelről, számos céget segített külföldi piacokra, amikor 2 évet töltött el egy startup akcelerátorban, mint marketingvezető. Ezután az 5 éves ügynökségi pályafutása során több, mint 50 közép-és nagyvállalattal dolgozott együtt. Az Év Webshopja verseny zsűritag. Vendégcikkei megjelentek már a Forbes, HVG, Napi, 24.hu és Médiapiac online hasábjain.